Høyfjellet populært i påsken

Foto: Marius Dalsegg Sætre

Hytteglade nordmenn strømmet til de snøsikre fjellområdene i påsken. Flere DNT-hytter har en økning i antall besøkende, og i Nord-Norge meldes det om eventyrpåske.  

– Påsken er tradisjonstid, og for mange blir det ikke påske uten en tur på fjellet. Vi ser at en aktiv ferie med ski og utetid er noe mange vil ha, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.  

Til tross for sen påske har fjellområdene med mest snø har hatt godt med besøkende. Hyttepåsken på fjellet er like populær som året før. I år er det Særlig Sylane og Trollheimen som har hatt oppgang, og i tillegg har de ubetjente hyttene i Nord Norge hatt svært stor pågang.  

– Sen påske gjorde at snøgrensen krøp oppover, men på våre hytter over 1000 moh. har det vært snø å finne. Det merker vi på antall overnattinger på våre betjente hytter, sier Øveraas.  


Bare glade fjes å se 

Størst trafikk har det vært på Hardangervidda og på Finsehytta der kapasiteten har vært sprengt hele påsken. Vertskapet på hyttene melder om massevis av påskeglade gjester i fjellet.  

– Her har det vært mye folk og tidvis hektisk, men bare glade fjes å se. Vi har mange unge vennegjenger og familier med barn som kommer, men også gjester som har pulk og skal gå milevis til målet, sier Rigmor Sæbø, vertskap på Finsehytta i Skarvheimen. 

Til tross for vekslende værmeldinger, lar ikke fjellfolket seg stoppe av skiftende vær. 

– Folk er kreative og koser seg ute med aktiviteter i nærheten av hytta, sier Sæbø.  


Mange ferske i fjellet 

Sylan og Trollheimen har størst økning sammenlignet med året før. Sylan har mer enn 78 prosent i økning på overnattinger sammenlignet med året før og Trollheimen har hatt mer enn 46 prosent flere overnattinger.  

Gjevilvasshytta har en økning på over 82 prosent når det gjelder overnattinger. Storerikvollen har en økning på over 97 prosent sammenlignet med året før, og Nedalshytta har en økning på over 131 prosent sammenlignet med påsken i 2016.  

– Dette har vært den beste påsken på lenge! For første gang har vi fått oppkjørte skispor fra dalen, det har gjort at vi i tillegg til mange overnattende har hatt godt med dagsbesøk. Det har gått unna med vafler og kanelboller, sier Turid Strickert, vertinne på Nedalshytta. 

Hun har lagt merke til at det er mange ferske i fjellet.  

– En slik påske varmer et vertinnehjerte, sier Strickert. 


Eventyrvær i nord
 
Nord-Norge er blant dem som har hatt best vær denne påsken, med relativt stabile forhold for toppturer. Flere av de ubetjente DNT-hyttene i området er populære utgangspunkt for toppturer.  

Både Rabothytta og Gråfjellshytta ved Okstindane samt Snytindhytta i Vesterålen melder om uvanlig mye besøk denne påsken.  

– Dette er en historisk bra påske for oss! Snytindhytta har hatt opp mot 40 overnattende gjester. Med tanke på at det er 22 sengeplasser så er det stort, sier Trond Løkke, leder av Vesterålen Turlag. 


Har egne hytter, men bruker tilbudet  

4300 km løyper kvistes av Den Norske Turistforening før påsken. I tillegg er 545 hytter over hele landet tilgjengelig for påsketuristene. DNTs generalsekretær er stolt av arbeidet som legges ned for at så mange skal kunne nyte påskefjellet.  

I tillegg til aktivitetene i fjellet har også en rekke lokale arrangement både i byer, tettsteder og langs kysten vært godt besøkt. 

– Vi merker at flere bruker sine egne hytter, men at de allikevel setter pris på de kvistede løypene og åpne DNT-hyttene der de kan kjøpe vafler og kakao, sier Øveraas.   

– Vi håper at gode påskeopplevelser minner folk på at et medlemskap i DNT bidrar til å holde fjellet åpent og tilgjengelig, sier generalsekretæren i DNT.  


Fortsatt fint i høyfjellet 

Skisesongen er ikke over. Det er fortsatt gode utsikter for flotte vårskiturer i ukene som kommer. 

Vårskitur er det aller beste fjellet har å by på! Det er gode forhold i de fleste høyfjellsområdene, og flere betjente DNT-hytter holder åpent noen uker til. Vi oppfordrer alle som er glade i lange, lyse dager til å ta seg en tur til fjells, sier Øveraas.  

– Og så må jeg få takke alle frivillige og ansatte i DNT som har stått på i påsken. Jeg må også takke Røde Kors og Norsk Folkehjelp for deres innsats for beredskapen i fjellet, legger han til. 


De tre mest populære fjellområdene 
Hardangervidda – 2891 overnattinger 
Jotunheimen – 2485 overnattinger   
Skarvheimen – 2481 overnattinger 
 
Årets fem på topp  
Disse påskehyttene hadde størst fremgang fra 2016 til 2017 (målt i prosent). 

Neddalshytta – 254 overnattinger mot 110 året før (økning på over 131 prosent)  
Storerikvollen – 225 overnattinger mot 114 året før (økning på over 97 prosent) 
Gjevilvasshytta – 344 overnattinger mot 189 året før (økning på over 82 prosent) 
Trollheimshytta – 197 overnattinger mot 132 året før (økning på over 49 prosent) 
Glitterheim – 621 overnattinger mot 499 året før (økning på over 24 prosent) 

Overnattingstall for DNT Drammen og Omegns betjente hytter på Hardangervidda

Rauhelleren - 584 overnattinger (573 i fjor)
Mårbu - 217 overnatting (325 i fjor)

De fem mest populære hyttene i antall overnattinger 
Finsehytta – 1657 overnattinger 
Haukeliseter – 1350 overnattinger 
Rondvassbu – 828 overnattinger 
Fondsbu – 773 overnattinger 
Krækkja – 760 overnattinger 

Skrevet av Johan Fegri 17. april 2017