Turutstyr gjennom tidende

Så er den like rundt hjørnet, DNTs årvisse årbok, den 123. i rekken. I år kan alle utstyrsglade friluftsentusiaster glede seg.

Ingenting er så viktig for en vellykket tur som hva du har på deg og med deg. Men hvor mye trenger vi for å leve det rike liv med enkle midler? Dette settes det søkelys på i DNTs årbok Alt på stell - turutstyr gjennom tidene som publiseres i november.  
​​​​​​​Årboka Alt på stell er proppfull av historier om skistøvler, telt, ulltrøyer og oppfinnelsene som gjør det lettere å dra ut hele året.

Verdensmestre i forbruk

Nordmenn rager høyest på listen over forbrukere i verden, spesielt innen friluftslivsutstyr. Spesielt de siste tjue årene har trender styrt mye av markedet, og mange har hevdet at stiene i fjellet har vært som rene catwalker. Høst- og vårkolleksjoner fra utstyrsprodusentene fører til det noen opplever som kjøpspress.

Men man går jo ikke tilbake til det gamle utstyret. For DA vil gleden synke. Alle de andre har jo nytt utstyr, skriver Stein P. Aasheim i innledningsartikkelen Årets testvinner. Den erfarne fotografen, eventyreren og friluftsmannen reflekterer over sine egne ski, og i hvor stor grad opplevelsen i snødekte fjell er avhengig av årets testvinner – eller om skigleden er der uansett.  

Aasheim er blant de mange dyktige skribentene som bidrar i årboka.  

Også Randi Lillealtern, frilansjournalist, skriver om frilufts- og forbruksparadokset. Hun elsker ulltrøyer, men konkluderer med at det bærekraftige er å ta godt vare på og bruke en, i stedet for å eie mange. 

Tips til kalde tær

Randulf Valle, friluftsjournalist og -podkastprodusent, skriver om Arven etter Amundsen, også basert på sine egne erfaringer med å fryse på tærne. Han har snakket med Børge Ousland om hans opplevelser i isødet, som på sin side har fått kunnskap både fra Nansen og Amundsens ekspedisjoner i arktis. Deres beste tips er å finne riktig balanse mellom ekstra sokker og plass til å vifte med tærne under de kaldeste forholdene. 

Illustrerte oppfinnelser

Vi tenker sjelden over det, men hvordan ville aktiviteter under åpen himmel vært uten glidelåser, helsetrøyer eller primuser? Friluftsmann Roar Nålsund i Trondheim har ofte sendt varme tanker til oppfinneren av termosen, av balaclava og borrelås, og skriver om historiene bak dem. Til tekstene om oppfinnelsene har den dyktige illustratøren Varya Iashchenko laget fargerike illustrasjoner, små overraskelser, til glede for leseren. 


Har du ikke utstyr, er det fullt mulig å leie, låne eller kjøpe brukt, og komme seg til fjells likevel.
Har du ikke utstyr, er det fullt mulig å leie, låne eller kjøpe brukt, og komme seg til fjells likevel. Foto: Silje Rønneberg Hogstad

Gjenbruk, lån og bytte av utstyr

De siste par årene har det kommet flere alternativer til utstyrsbytte, -lån og leie i Norge. Mange har begynt å filosofere over bærekraften i sitt eget forbruk, og ønsker å endre vaner. Dette skriver Silje Rønneberg Hogstad om i artikkelen Til fjells i lånte fjør.

Hogstad drar til fjells med tre andre barnefamilier, ikke i eget, men i lånt og leid utstyr som klær, telt, soveposer og fjellstøvler. Og som de sier i artikkelen: Ikke bare er det genialt for lommeboka, men sannelig er det bærekraftig også. 

 Om dette og mye mer kan du lese i Alt på stell - turutstyr gjennom tidene

Les digitalt

De siste årene har DNTs årbok blitt sendt ut til de medlemmene som bestiller den.  Alle andre kan lese boka vi DNT.no, scrolle ned landingssiden til publikasjoner og trykke seg inn på årboka. 

Leser du årboka digitalt har du den med deg der du er, og kan ta den fram når du kjeder deg. 

Håkon Gammelseter i spagaten på Grismattjuven i 1978.
Håkon Gammelseter i spagaten på Grismattjuven i 1978. Foto: Per Frostad

123. årgang for Årboka

> I ubrutt rekke siden 1868 har DNT publisert årbøker. Årets utgave Alt på stell - turutstyr gjennom tidene er den 123 i rekken.

> Innholdet i årboka er relatert til tema som turutstyr, eller reiseskildringer, områdebeskrivelser, naturvernspørsmål og årsberetning og annet foreningsstoff.