Ny gapahuk i Sande

Onsdag i forrige uke åpnet vi en flott gapahuk på Montebello Arena, som vi har satt opp sammen med Holmestrand kommune etter en spesiell og raus gave vi fikk fra en familie i Sande for to år siden.

For to år siden ble vi kontaktet av en familie i Sande, som ønsket å gi Barnas Turlag Sande en gave. De hadde mistet sin datter Guro Aamlid (27) i en fallulykke ved Offersøykammen i Lofoten, og ønsket ved begravelsen gave til turlaget i stedet for blomster.

En rørende gave og gode samarbeid
Vi ble veldig rørt og glad over gaven, og tenkte at den måtte forvaltes på best mulig måte. Og det vi tenkte den best kunne brukes til var på noe som ville vare lenge, ikke utstyr eller aktiviteter. Så en gapahuk måtte bli bra. Og familien hadde tenkt på det samme, så vi bestemte oss for å gå videre med det.
Neste steg på veien ble å finne et sted den kunne stå, og da måtte vi høre med Holmestrand kommune. De møtte oss med åpne armer fra første henvendelse, og var så positive. De endte opp på at Montebello Arena og Lavvansmyr på Vestskauen måtte bli et godt sted. Og vi kan ikke bli mer enige, gapahuken har fått den fineste plasseringen.
Men en gapahuk kommer ikke opp av seg selv! Først av alt må den stå på rett og stabil grunn, og der har Kjeldaas AS ved Ove gjort en formidabel jobb. Hos Kjeldaas var de like imøtekommende som hos kommunen og stilte med gratis gravemaskin og ordnet hele plattingen.
Når plattingen var på plass, kunne vi starte byggearbeidet. Det ble litt forsinket pga snø og mangel på materiale under korona, men da snøen var borte og materialene på plass tok det ikke mange dagene for de 5 frivillige karene å få opp den flotte gapahuken. Knut, Øyvind, Bjørn, Emil og Terje har virkelig lagt flid i arbeidet og i tillegg sørget for flotte benker man kan sove på.

En fin og verdig åpning
Og onsdag var alle med på den «offisielle» åpningen av Gurohuken, som skal stå til minne om Guro. Familien var til stede og lot oss bli litt mer kjent med Guro og hvorfor en gapahuk er et minne som hedrer henne på beste vis. Hun var glad i barn og ønsket at de skulle få gode, lavterskel naturopplevelser, slik hun hadde fått med sin familie blant annet på Lavvansmyr og Vestskauen.
Og til stede på åpning var det nettopp mange lokale barn, fra Lersbrygga barnehage og Selvik skole i Sande. De fikk en minnerik opplevelse denne dagen. Og skaurockeren Dagfinn som sang for oss uten verken sokker eller sko på en ganske våt dag, vil nok huskes lenge sammen med minnet om Guro.
Ordfører i Holmestrand kommune, Elin Weggesrud, gledet oss også med sitt selskap denne dagen, sammen med flere andre sandunger som har tilhørighet på stedet eller er med i vår turgruppe i Sande.   

Velkommen til å Gurohuken
Nå vil vi bare få ønske alle små og store i Sande, Holmestrand kommune og området rundt velkommen til å bruke dette flotte stedet. Fyr opp et bål, drikk en kopp kakao, grill en pølse, lag et snøhopp foran, nyt solnedgangen, sov godt og tørt inne gapahuken. Du velger selv hvordan minnet ditt skal være fra dette stedet. Ta godt vare på stedet, så vil Gurohuken stå til glede for små og store i mange år fremover – akkurat slik Guro hadde ønsket det.
Gapahuken er lagt inn som turmål i SjekkUT, så sjekk gjerne inn der når du/dere besøker den! 

Skrevet av Åshild Woie 5. oktober 2021