Nybegynner i kajakk

Kursene til kajakklubben er populære, år etter år. Vi bestemte oss for å bli med og oppleve det selv.

Hvert år tilbyr Gyldenløve kajakklubb flere kurs til deg som vil padle kajakk, enten du er helt nybegynner, litt mer dreven eller "pro".
Kursene er veldig populære, og plassene på kurs forsvinner fort med påfølgende lange ventelister.

​​​​​​​Så hva er det som gjør denne aktiviteten så populær?
Åshild hos oss bestemte seg for å bli med på et introkurs, for å finne ut av det.
Under kan du lese hennes aha-opplevelser og bekreftelse av antagelser.

Fotokollasje av
Fotokollasje av Foto: Jens Petter Ørjansen

Jeg må si det er lenge siden jeg har vært så spent på å være med på et kurs, der jeg skal lære noe nytt.
Det er så gøy med ny kunnskap, men altså dette - på vann, kaldt sådann, også den derre eskimorulla det snakkes så mye.
Jeg grugledet med!

Vi var en gjeng på 8 stykk som møtte opp presis på klubbhuset til kajakklubben, og vi satte raskt igang med å få på oss leide tørrdrakter. Det var ikke noe tema med våtdrakt, vannet i elva holdt bare noen få grader.
Jeg er ikke den som står først i køen, og fikk dermed så klart utdelt en av de siste dressene, XL. En dårlig start?

Vel tilkneppet (måtte passe på at alle glidelåsene var godt trekt igjen så ikke vannet skal sige inn, det var ikke så lett å få til i den "monsterdressen"), fikk vi tildelt kajakken vi hadde leid, åre og vest.

Så var det ut på plassen for å tørrtrene.
Åregrep, hvordan komme seg ned i kajakken uten å velte - om det går an på land, tilpasse pedaler, prøve trekk og lære litt om kajakken.

Klare for vann!! Gulp, allerede?

Jeg var høflig nok til å la de andre få gå ut først, så jeg kunne se hvilken teknikk som ikke ville føre til at jeg ramlet i vann - før vi hadde startet. Det gikk bra, jeg klarte meg!
Da var det bare å sette igang.

Dette var en av de fine dagene i begynnelsen av mai, så sola skinte varmt. Jeg savnte faktisk solbrillene mine og litt solfaktor! Men vi kunne jo ikke bedt om bedre kursvær.
Dagen før stiregnet det, ser for meg det hadde vært litt uggent å padle i.

Vi jobbet oss oppover elva mot Ypsilon, med flere "teknikkstopp" underveis.
Det var effektive tak fremover, bakover, svinge, bremse og støttetak om du var på vei til å snurre rundt.

Instruktør Anund og medhjelper Rudi delte velvillig av sin kunnskap, de var tålmodige og blide og skrøt masse av oss.
Den flinkeste gruppa noensinne! Det tror jeg aldri de har sagt til noen før...

På returen skulle vi prøve kameratredning.
Dette er noe kajakklubben har lagt til som ekstra innhold i sine kurs, i følge klubbens leder Jens Petter Ørjansen, for å gjøre deltakerne enda bedre rustet til å padle kajakk på egenhånd.
Og det var veldig nyttig!
Her måtte vi til pers, ut i vannet med oss. Men vi hadde da tørrdrakt! Helt til det begynte å sive inn gjennom en glidelås.

Det er veldig fint å lære seg hva du og den du padler med kan gjøre hvis en ramler ut og kajakken går rundt.
Og det er ikke så vanskelig som man kanskje tenker seg.

Kurskvelden var snart slutt og vi nærmet oss det jeg tror vi alle sammen gruet oss mest og mye til, nemlig å komme seg ut av kajakken som snurrer rundt - med spruttrekk på.

Jeg kjente at hjertet slo noen hakk raskere da jeg så de første prøve det ut, men dette måtte jeg jo gjennom om jeg skulle få våttkort. Og hva er sjansen for å dø av det? Anund sto jo og passet på, så her var det var bare å utfordre seg selv!

Vel, jeg sitter her og skriver idag, så jeg overlevde!
Det var faktisk såpass greit, at jeg hadde lyst å gjøre det en gang til - med en gang!

Kvelden oppsummert:
Jeg forstår hvorfor så mange vil på kajakkurs, for det var en fantastisk flott og gøy opplevelse!
Jeg er vokst opp ved kysten og har vært mye i båt, men det er allikevel noe med det svarte vannet som kan være litt skremmende. Men i kajakken, selv så nære vannet, følte jeg meg veldig trygg.
Og selv om det var Drammenselva vi padlet på, fikk jeg den følelse av ro som jeg har sett for meg jeg får ved kajakkpadling.
Så dette var ikke siste gangen min i kajakk!
Jeg gleder meg allerede til å padle langs skjærgården en stille morgen senere i sommer!
Og det gikk helt fint å padle i tørrdrakt størrelse XL! ;-)

Kajakk og kurs med kajakklubben anbefales på det varmeste!
Kursene fylles fort opp, så vil du bli med på kurs i år bør du reservere plass nå.
​​​​​​​Du finner oversikt over kursene her, og informasjon om Gyldenløve kajakklubb her.

Fotos: Jens Petter Ørjansen og Åshild Woie

Skrevet av Åshild Woie 31. mai 2021