Alisha hedret med Frivilligprisen til DNT Ung

Foto: Privat

Alisha, turleder og frivillig i DNT Ung Drammen, ble forrige uke tildelt DNT Ung sin Frivilligpris. I tillegg ble hun valgt inn i DNT Ung sitt landsstyre! 

Vi tok en liten prat med Alisha!

Gratulerer så mye med prisen og styreplassen, Alisha! 

Kan ikke du fortelle oss litt om hvem du er?
Er 21 år gammel og født og oppvokst i Drammen. Er student og jobber frivillig i en rekke friluftsorganisasjoner deriblant DNTD. Det lokale arbeidet betyr mest for min del, og er nettopp en pådriver for hvorfor jeg har det pågangsmotet jeg har. 

Hvordan ble du kjent med naturen, og hva betyr den for deg? 
Naturen har vært tilgjengelig for meg akkurat som de fleste andre. Selv vokste jeg opp med mamma og tre yngre søsken med en multifunksjonshemmet bror som krevde mye oppmerksomhet og ansvar. Som eldst i søskenflokken var det naturlig at jeg hjalp til med de yngre. Mamma pleide som regel å ta oss med ut når vi kunne, selv med min syke bror - så med litt tilrettelegging kom vi oss alltid ut. 

Friluftslivet var til dels synlig under mine 10 år i grunnskolen, men etter å ha reflektert over hvor lite vi faktisk lærte og hvor lite natur og friluftsliv som var - undrer jeg meg litt over akkurat det. 

Naturen for meg betyr alt godt, naturen er et arnested for det gode. Enten om du har det bra, sliter med psyken eller må komme deg på rett skjør så er naturen der for å ta deg i mot med åpne armer. Det betyr noe - det er friheten en selv lengter etter som tar deg imot med åpne armer. Her er alle velkommen uansett hvilken bakgrunn du måtte ha. 

Foto: Privat

Fortell litt om arbeidet du har gjort, som ga deg Frivilligprisen.
"Alisha har vært føregangskvinne for å sette i gang aktivitet og få med ungdom som står utanfor friluftslivet. Ho har arrangert 20-30 turer og arrangementer det siste året. Ho har fokuser på alle som aldri har deltatt i friluftsliv før (både flerkulturelle og norske) som har ingen kunnskap, erfaring eller bakgrunn frå friluftslivet. Alisha har tatt vare på alle sammen, lånt ut utstyr og sett alle. Parallelt med dette har ho klart å rekruttere nye frivillige til å ta turlederutdanning og bidra inn i komiteen. På denne måten har ho ikkje berre gitt av seg sjølv, men faktisk skapt eit prosjekt som heile DNT kan lære masse av! Alisha seier aldri nei. Ho har sagt ja til å holde foredrag om sitt prosjekt både i Drammen og Oslo. Ho har reist på inkluderingsseminar til Belgia for å lære meir om å være flyktning og ho har alltid plass til ein til! Alisha har pågangsmot, struktur og eit stort hjarte!"

Hva tenker du om plassen i landsstyret i DNT Ung, og har du noen spesielle saker du har lyst å jobbe med? 
Først og fremst er det artig å få muligheten til å sitte i landsstyret. Dette gir meg mer rom for å fremme mine fanesaker på et nasjonalt nivå. En stor inspirasjon som har vært for både meg og Komiteen i DNT ung Drammen har vært en Stortingsmelding fra 2018 - den sier noe om hvordan friluftslivet skifter fra familien til mere samfunnet ellers og da gjerne friluftsorganisasjonene som er. Og med det innebærer det at friluftsorganisasjonene jobber for å nå ut til målgruppen. Det er ikke sånn som det var for 20 år tilbake - da er vi nødt til å tilpasse oss endringene. 

Arbeidet mitt inn i landsstyret vil innebære å gjøre det lettere for ungdommen å ta del i foreningen, senke terskelen for å oppsøke DNT og ikke minst få friluftslivet mer implementert i skoleverket. Vi er nødt til å pushe på politikerne for å få satt dette på dagsorden. 

Foto: Privat

Masse lykke til med arbeidet videre, Alisha!! 

Skrevet av Åshild Woie 23. april 2021