SjekkUT og UT.NO -
nyttige og gode apper i disse tider

Foto: Monica Hägglund Langen

Vi tør påstå at det nå er viktigere enn noensinne å ta seg en tur ut i nærmiljøet hver dag. Her har du tips til noen apper som kan gi deg turinspirajon. 

Det er høst og november. Det er vått, det er grått, det blir tidlig mørkt og det er korona. 
Det er naturlig at dørstokkmila føles veldig lang for tida. Men nettopp av den grunn anbefaler vi på deg på det sterkeste å komme deg ut en tur om dagen. Vi kan nesten garantere positiv effekt. 

Hold deg i nærmiljøet
Nå er det igjen nærmiljøet som teller. Selv om det er utrolig deilig å bestige en topp eller skue utover et vann, så vil vi som tidligere understreke at man verken må gå langt, høyt eller spektakulært for å få den gode effekten av en tur. Det er frisk luft, natur og gjerne dagslys, som gjør oss godt. Men effekten av en tur i høstmørket, gjerne når det er regner, er også stor. 

Nyttige, inspirerende apper
Vi ender ofte opp med å gå samme turen gang på gang, det er det enkleste. Vi tar oss ikke tid til å sjekke ut nye turalternativer. Men tenk om du kunne finne en eller to nye turer i nærmiljøet ditt, så har du plutselig noen å bytte på. De fleste av oss liker litt variasjon. 
For at du skal slippe og lete opp nye stier på kartet selv, tilbyr vi to fine apper proppfulle med turforslag; SjekkUT og ut.no.

SjekkUT 
Dette er vår digitale turpostkasse! I stedet for å skrive deg inn i de fysiske bøkene, kan du sjekke inn på turmålet på mobilen din.
Turmålet kommer opp i appen for innsjekking når du er innenfor 100 meter fra det, og appen kan like fint brukes offline som online.
I appen ligger det mange turmål, så her er det bare å kikke i kartet hva som ligger nær deg og bli inspirert til tur. Turmålene er en del av en liste med turmål, så kanskje blir du motivert til å gå til alle turmålene på lista!? 
I tillegg til å sjekke inn, kan du signere gjesteboken digitalt, legge ut egne bilder samt dele opplevelsen på sosiale medier.

Ut.no
Denne appen ble nylig kåret til den beste tur-appen av "TV2 hjelper deg"! Her kan du se hva de sier om den.
I ut.no-appen finner du turisthytter, turforslag og rutebeskrivelser for hele Norge. Du kan se sommer- og vintermerkete løyper på kartet, samt få opp fine turtips i nærheten av der du er. Ut.no er også en nettside, med samme innhold som i appen. 

Opprett brukerkonto 
Du må ha en DNT-brukerkonto og logge deg på der, for å kunne ta i bruk SjekkUT og sjekke inn på turpostene. Hvis du ikke har en DNT-bruker allerede, kan du enkelt registrere deg når du åpner appen eller på forhånd via Min side på dnt.no
Det er gratis å opprette en brukerkonto, og du trenger ikke være medlem i DNT.
Ut.no har egen bruker, og du registrerer deg enkelt første gang du logger deg på. 

Appen er gratis og tilgjengelig i Appstore og Google Play.

Husk at du alltid bør ha med kart, kompass og evt. gps på lengre turer hvor du ikke er kjent, der du kan risikere at det ikke er mobildekning. 

Foto: Marius Dalseg Sætre

Skrevet av Åshild Woie 16. november 2020