Spørsmål og svar før din neste hyttetur med oss

Koboltkoia i Modum
Koboltkoia i Modum Foto: Anita Sørensen

På grunn av situasjonen vi er i om dagen, er det noen viktige endringer knyttet til besøk på våre hytter. Her finner du svar på en del spørsmål som det kan være naturlig at man lurer på.

Pga retningslinjer som myndighetene setter og som vi må følge, kan det dukke opp endel spørsmål rundt bruk av våre hytter nå. Under vil vi prøve å besvare så godt vi kan per idag, og så håper vi svarene vil gjøre at du opplever det som trygt å bruke tilbudet vårt fremover. 

Hva blir annerledes på hyttene?  
Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre, må bestille i forkant. For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig at det er mulig å spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor og vi må ha kontroll på hvor mange, derfor er bestilling av plass avgjørende.  På selv- og ubetjente hytter er det ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk eller å låne do om man er på tur i området rundt hytta.  

Er det trygt å bo på DNT-hyttene?  
Med tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Etter mange uker på hjemmebane, trenger folk å få lufta hode og kropp. Vi i DNT har et stort ansvar for å bidra til det. Vi mener vi nå gir folk gode naturopplevelser på en forsvarlig måte. 

Hvilke konkrete tiltak innføres? 
Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På betjente hytter plasseres hånddesinfeksjon ved strategiske punkter som inngangsdører, toaletter, felles spiserom og ved inngangen til tørkerom. Fellestoaletter vaskes hyppig, dusjer og badestamper stenges. På selv- og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit tilgjengelig. Besøkende må ha med seg enten ren lakenpose og putevar eller sengetøy, vasket på 60 grader. Det gjennomføres rutinemessig renhold av hytter mellom hver 50 besøkende, eller det vil være tre dagers karantene mellom hvert besøk.  

Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytta?  
Hyttene våre leies nå ut kun i sin helhet, til en fast døgnpris.

Hvor forhåndsbestiller jeg hyttene?
Vi har eget bookingssystem for våre hytter. Du finner link til det via nettsidene om hyttene våre

Må jeg våre medlem for å bestille et eksklusivt hytteopphold?
Ja, den som forshåndsbestiller opphold på våre ubetjente hytter, må være medlem. Du melder deg enkelt inn her. Det svarer seg fort å bli medlem hos oss, da du får gode medlemsrabatter. I tillegg støtter du arbeidet vi gjør med å tilrettelegge for friluftsliv på fjellet og i ditt nærområde. Medlem kan ta med seg ikke-medlemmer på overnattingen, det gjelder egne priser for ikke-medlem.
På våre betjente hytter kan også ikke-medlemmer bestille opphold, til en annen pris en medlemmer. 

Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  
Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer. Husk også eget sengetøy eller lakenpose og putevar! Dette må vaskes på 60 grader før du drar hjemmefra. 
Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet. 

Hvordan sikrer dere hygiene på soverom?  
De som har bestilt selv – eller ubetjent hytte må ha med enten ren lakenpose og putevar eller sengetøy vasket på 60 grader. Vi oppfordrer alle som skal på betjente hytter til å gjøre det samme. Noen betjente hytter har engangssengesett du kan kjøpe, men dette er begrenset så for å være sikker ta med rent sengetøy hjemmefra.

Blir det tilsyn ved hyttene? 
Noen hytter vil ha tilsyn boende på hytta. De vasker mellom besøkene, utover det gjestene vasker selv ved avreise. Andre steder blir tilsyn langt hyppigere enn normalt. Dette for å se at alt er i orden og for å etterfylle det som trengs av utstyr, vaskemiddel osv. 

Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 
Vi tror mange alt har fått med seg at vi stengte ned all vår virksomhet i midten av mars, i likhet med resten av samfunnet. Norges største turportal UT.no har hatt en rød varselmelding med tydelig signal om at det er unntakstilstand også i friluftslivet. Meldingene vi har fått fra turområder og hytter, vitner også om at har vært lite folk ved hyttene våre. Vi vil gjøre det vi kan for å informere i forkant slik at det ikke er tvil om hva som gjelder. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt. 

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytta?  
Dersom man er på en betjent hytte, må man melde fra umiddelbart til vertskapet, slik at man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet.  Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk. 

Kan jeg bo i telt ved en DNT-hytte og bruke do eller hente ut mat fra lageret?  
Nei, pga smittevernstiltakene er det ikke lov å bruke do eller matlager hvis du telter. Do og matlager er kun for de som har bestilt plass på hytta. 


VELKOMMEN!

Veslekillingen
Veslekillingen Foto: Kirsti Hedalen