Hyttene åpnes gradvis i løpet av mai

Foto: Lars Viken

Folk ønsker å komme seg til fjells og vi ønsker å ta dere imot! Men i år ber vi deg om å bestille overnattingsplass på forhånd.

– Er det noe denne krisen har vist, så er det hvor viktig naturen er for oss. Vi trenger nærhet til naturen, og den vil bli vel så viktig for oss i tiden fremover. Derfor er vi enormt glade for at vi kan planlegge en gradvis hytteåpning nå, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

–Vi er i en uvanlig tid, som krever uvanlige tiltak. DNT har alltid sagt at det er rom for alle som kommer. Men i år må vi ha mye mer kontroll på antall personer samlet. Derfor oppfordrer vi alle om å bestille plass på forhånd. Det gjør du på hyttesidene på UT.no eller ved å kontakte de betjente hyttene direkte, legger Solvang til. 

Fortsatt stengt til 1. mai

Etter at regjeringen 12. mars beordret alle om å holde seg hjemme for å hindre koronasmitte, valgte DNT å stenge alle hytter og avlyse alt av turer og aktiviteter frem til 1.mai. Hyttene har i denne perioden kun vært tilgjengelige ved nød.

Selv om det private hytteforbudet opphører 20. april, vil DNTs hytter fremdeles være stengt. De 550 hyttene våre er svært ulike, fra store anlegg med 180 sengeplasser, servering og vertskap, til enkle, selvbetjente koier i nærområdene med plass til to. Hva som kreves for å kunne åpne vil variere og derfor vil åpningstidspunkt fra hytte til hytte også gjøre det.  

–Vi prøver å åpne opp så raskt vi kan, men det skal også være trygt. Derfor holdes dørene stengt til 1. mai. Vi må sette inn mange nye tiltak og da må vi sørge for at frivillige, medlemmer og gjester får nødvendig informasjon og vet hvordan de skal gå frem, sier Klarp Solvang.

En arbeidsgruppe utarbeider nå tiltak og retningslinjer for bruk av hyttene i tiden som kommer. Ambisjonen er å ha alt klart til iverksetting i slutten av neste uke 17.

Slik åpnes hyttene: 

Betjente hytter: 

Majoriteten av de betjente hyttene planlegger sommeråpning som vanlig siste helgen i juni. Men enkelte hytter åpner dørene tidligere, sjekk hytta du vil besøke her. I likhet med andre overnattingssteder i Norge blir dette med et forbehold, da koronasituasjonen er uoversiktlig og kan endres raskt. De fleste betjente hytter har booking online. For de som ikke har det, må du sende en e-post til hytta. Blir det endringer, forteller vi deg om det. Og er du i tvil, finner du alltid oppdatert info på UT.no.

Ubetjente og selvbetjente hytter: 

Hyttene uten betjening åpnes litt etter litt fra og med den første uken i mai. Hyttene som åpnes først vil være de som allerede har bookingsystem på plass og som er nærme byer og tettsteder. Merk at enkelte hytter også i et normalår ville vært stengt, blant annet som følge av villreinkalving. De vil derfor ikke bli åpnet før denne perioden er over. Dette er presisert på UT.no ved de hyttene det gjelder.

Det er ikke alle hytter det er mulig å bestille plass på via nettet, dette jobbes det fortløpende med. Åpningstider og bestilling for disse hyttene blir oppdatert på hver og èn hytteside på UT.no så fort det er klart.

Vær fleksibel

DNT består av 57 selvstendige foreninger som forvalter de 550 hyttene. Vi har lenge jobbet for et enhetlig system på tvers av alle,  men vi er ikke kommet dit helt enda. Alt er ikke gitt per nå, og det planlegger vi også for. Vi gjør de tiltakene vi kan i forkant, og vi vil tilpasse oss underveis, alt etter som hva som trengs.

– Dette er en ny situasjon for alle. Hvordan det vil se ut om en måned eller to, er umulig å spå. Men vi er håpefulle og satser på at en forsiktig åpning av tilbudet vårt nå er veien å gå. Når det er sagt, ber vi deg som bestiller plass på hyttene våre og som planlegger sommeren langs en T-sti om å være fleksibel. Vi skal gjøre det vi kan for å få alle som ønsker det til fjells, men det vil uansett bli litt annerledes enn det man er vant til, sier Solvang. 

Vi oppdaterer UT.no fortløpende. Foto: Helle Andresen