Ta vare på turtøyet ditt!

Foto: Bergans of Norway/Hans Kristian Krogh-Hanssen

Velfungerende sko og klær er viktig for gode turopplevelser, så ta godt vare på turtøyet ditt. Her får du gode vedlikeholdstips fra Turbutikken vår!

Velfungerende sko og klær er viktig for gode turopplevelser. Spesielt i høst og vintersesongen, der plaggene både skal holde oss varme og tørre. Men hva gjør man når den 2 år gamle skalljakka ikke lenger holder tett eller når turstøvlene i skinn og gore-tex veier «1-tonn» etter bare en halvtimes tur i fuktig vær?

Alle plagg uansett hvor tekniske finurlige de var som nye, må vedlikeholdes. Heldigvis er det ofte svært enkle og rimelige grep som skal til for at plaggene blir nesten like gode som nye.
Her følger de viktigste tipsene.

Skallbekledning
Skallplagg har som hovedoppgave å holde vind og fuktighet ute, samtidig som den skal slippe ut svette ved aktivitet. Skitt fra omgivelsene og ikke minst saltet fra svette er med på å ødelegge skallplaggets ytelse.
Om skallplagget ikke lenger holder tett eller «puster» dårlig, er vask alltid første bud og ofte tilstrekkelig for å gjenopprette egenskapene. Om plagget er mer enn 1 år gammelt eller brukes relativt ofte, anbefales en runde med impregnering.
Dersom hele plagget behøver impregnering, anbefales impregnering som vaskes inn i plagget. Spray anbefales for punktvis impregnering. NB! Vask alltid plagget før impregnering.

Foto: Bergans of Norway/Hans Kristian Krogh-Hanssen

Softshellbekledning
Softshellplagg må også vaskes for å opprettholde ytelsene, selv om disse ofte favoriserer gode «pustende» egenskaper framfor ekstrem vandtetthet. De fleste softshell-produkter bør derfor impregneres med midler som er noe mindre vannavvisende enn de som er tilpasset skallbekledning. Nikwax softshell impregnering finnes både i spray og til å vaskes inn.

Foto: Bergans of Norway/Hans Kristian Krogh-Hanssen

Dun
Dunene er avhengig av luft rundt seg for opprettholde sin isolerende egenskap. Skitt smuss og svette vil bidra til å lede fuktighet gjennom membranen og inn i dunplagget slik at dunet klumper seg. Vask derfor dunjakka når den viser tegn til å være skitten, så beholder den effekten. Bruk helst vaskemiddel som er beregnet på dun, slik som Nikwax Down Proof. Avslutt vaskeprosessen med å tørketrumle dunplagget sammen med feks tennisballer for å «fluffe opp» plagget.


Generelle vasketips for alle turplagg

  1. Før vask - Lukk hovedglidelåser og armhuleglidelåsene. Åpne lommeglidelåsene. Løsne strammingen i alle elastiske trekksnore. Fest borrelåser.
  2. Følg produsentens vaskeanvisning.
  3. Ha i vaskemiddel, uten enzymer, blekemidler eller tøymykningsstoffer. Vi anbefaler produkter fra Nikwax som både vasker plaggene på riktig måte og skåner miljøet.
  4. Vask med middels langt program, moderat sentrifugering og anvist varme.
  5. Skyll gjerne plagget en ekstra gang for å fjerne alle rester av såpe.
  6. Impregner ved behov, men vask alltid plagget før impregnering.
Foto: Bergans of Norway

Sko
En god tursko skal ideelt sett være både vanntett og «pustende». På samme måte som med klær vil salt fra svette og smuss og skitt fra omgivelsene gradvis ødelegge skoen ytelse. Tørk/skyll derfor av skoene hver gang etter bruk. Vask/skyll skoene regelmessig innvendig og utvendig, uansett hva slags type sko det er snakk om. Velg en såpe uten enzymer, blekemidler eller tøymykningsstoffer. Impregner jevnlig, dette gjelder spesielt sko i skinn. NB. Vær forsiktig med for sterk varme under tørking, da dette blant annet vil ødelegge membranen i skoene.

Under følger noen impregneringstips.

  • Lærsko uten membran. Her finnes det mange gode og velprøvde alternativer, både med og uten fett.
  • Lærsko med membran. Velg en impregnering som ikke inneholder verken fett eller silikon for å unngå tetting av membran og redusert fuktighetstransport ut av skoen. Produktet Nikwax Fabric and Leather proof er spesielt tilpasset membransko i skinn.
  • Membransko med syntetisk skall, krever langt mindre vedlikehold enn skinnsko. Impregner med universalimpregnering en gang i året eller oftere om skoen brukes svært hyppig.

Slitasje skader og reparasjoner
Ingen plagg eller sko varer evig. Har utstyret fått slitasjeskader eller rifter, må dette repareres. I dag tilbyr mange produsenter rimelig reparasjoner som kan gi nytt liv til utstyret. Sjekk på produsentens hjemmeside eller dra innom butikken der du kjøpte plagget, for råd og veiledning.


Gjør utstyret klart nå
Om du ikke avsluttet vintersesongen med å gå over turtøyet, er det på tide og gjøre det nå. Finn fram skall/softshell-plaggene og dunjakka, vask det og impregner ved behov. Det samme gjelder skoene. Husk at disse ofte behøver flere dager på å tørke etter en grundig vask…


Lykke til og god tur! 😊