Ungdom i bresjen for friluftsliv

Ungdomspartipolitikere invitert på kajakkpadling med DNT ung.
Ungdomspartipolitikere invitert på kajakkpadling med DNT ung. Foto: Monica Hägglund Langen

Kan unge bidra til å redde miljøet gjennom sitt friluftsengasjement? Ja, mener DNT ung.

Forskning viser at ungdom etterspør strengere lover når det gjelder klima, og at unge tror at det er mulig å gjøre noe med klimaendringene. I mediene ser vi unge mennesker som tar kampen og krever å bli hørt, blant annet gjennom skolestreiker over hele Europa.

Bidra gjennom organisasjoner

Under Arendalsuka spurte Frivillig Norge hvordan unge mennesker kan påvirke demokratiske prosesser og hvem som blir hørt i klimaspørsmål. Hva skal til for at unge stemmer blir tatt på alvor? Fra DNT ung var svaret at første steg er å engasjere seg, tilegne seg kunnskap om klima- og miljødebatten og vurdere å bli med i en interesseorganisasjon med sammenfallende meninger som en selv.

– Man kan også delta på klimastreiker, underskriftskampanjer og demonstrasjoner. For eksempel er DNT ungs medlemmer med å påvirke gjennom å fremme nærfriluftsliv og reise i eget land, og gjennom miljøvettreglene som oppmuntrer til et sporløst friluftsliv, fortalte Anna Nes, nestleder i DNT ung, under debatten ”Kan unge redde miljøet”.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nestleder i DNT ung, Anna Nes, i debatt under Arendalsuka. "Kan unge redde miljøet?" Foto: Monica Hägglund Langen

Inviter unge!

I panelet møtte Magnus Nygard fra Natur og Ungdom, Penelope Lea fra Miljøagentene og Anna Nes fra DNT ung, beslutningstakere som statssekretær for justis- og beredskapsdepartementet Sveinung Rotevatn, Ivar Horneland Kristensen fra Virke og Henrik Sætness fra Statkraft.

Debattleder Nancy Herz fra Frivillig.no spurte ungdommene hva beslutningstakere kan gjøre for å løfte frem flere unge stemmer.

– De kan invitere ungdommer til å ytre sine meninger i ulike fora. DNT ung har for eksempel vært på både høring og innspillsmøte om Norge som lavutslippssamfunn, noe som motiverer for videre arbeid da man opplever at man blir sett og hørt, og at arbeidet nytter, svarte Anna Nes fra DNT ung.

Tenk naturvennlig

Under Arendalsuka inviterte DNT ung alle ungdomspartiene med på kajakkpadling.

– Grunnen til at vi ville ta dere med på padletur var å vise hvorfor friluftslivet betyr så mye for oss. For meg er det i hvert fall disse to tingene: Ro og mestringsfølelse. Jeg elsker å være ute på tur, og nå velger jeg å bruke mye av fritiden min på å få flere med ut i naturen, fortalte Markus Malmin, leder i DNT ung.

Ungdomspolitikerne og DNT ung diskuterte vern av naturen.

–Det siste året har vi blitt enda tydeligere i kampen for å ta vare på klima og natur. Vindkraftdebatten er en av sakene hvor både DNT ung, men også hele DNT, er veldig aktive. Og når vi snakker med ungdomsmedlemmene våre, ønsker de at vi fortsetter å stå på for en naturvennlig fornybarsatsning, sa Malmin.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup på Store Torungen sammen med DNTs nestleder Anna Nes og leder Markus Malmin. Foto: Simen Rommetveit Halvorsen