Sommeråpning i fjellet

Rauhelleren
Rauhelleren Foto: Marius Dalseg

Neste lørdag, 29. juni, er det «offisiell» åpning av sommerfjellet.

Neste lørdag, 29. juni, er det «offisiell» åpning av sommerfjellet. Da skal stiene være ferdig merket og broene satt ut på fjellet, sengene skal være oppredd og matlagrene fylt opp på hyttene.
I disse dager jobber flittige hyttedrivere og dugnadsfolk på, slik at alt skal ligge klart for uforglemmelige sommerdager i vår fantastiske fjellheim.

Sommer er høytid for aktivitet i friluftsliv og gjerne overnatting ute, og det finnes mange måter å overnatte på. Under åpen himmel, i hengekøye eller telt, men også på egen hytte eller på en DNT-hytte. DNT Drammen og Omegn har til sammen 16 hytter til bruk, spredt utover vårt medlemsområde som strekker seg fra Hurum i sør til Finse i nord.

Det er flott å gå på tur i skogen og nærmiljøet sitt om sommeren også, men dager på vidda i sommersol og varme er noe eget. På Hardangervidda har DNT Drammen og Omegn tre betjente hytter, som er godt besøkt. Solheimstulen, Mårbu og Rauhelleren. Populariteten skyldes nok mye den gode servicen vertskapet på hyttene tilbyr med fyldige frokostbord, nydelige 3-retters middager og gode senger å sove i etter en lang dag utendørs. Og alltid har de et smil på lur.

Mårbu
Mårbu Foto: Lars Viken

Og vidda og fjellet er ikke bare for ihuga turgåere, som vil gå i flere dager. Fjellet passer vel så godt for barnefamilier, og to av våre tre betjente hytter har enkel adkomst. Til Mårbu går det ferge hver dag hele sommeren og til Solheimstulen er det bilvei helt frem. På Mårbu er det også mange forskjellige dyr, som barna kan hilse på. I tillegg blir det aktivitetsledere for barn på begge hyttene i åpningshelgen. Terrenget rundt disse to hyttene er lettgått og innbyr til lek og moro. 
Adkomst til Rauhelleren er noe mer utfordrende, men likevel greit for de fleste med ca. 4 timers gange fra nærmeste parkering i relativt flatt og lettgått terreng.

Velkommen til fjells i sommer!

Hvordan kommes seg til hyttene våre på vidda?

Til Solheimstulen – følg rv. 40 opp Numedalen, skiltet avkjøring til venstre ved Uvdal Alpinsenter, ca 30 minutter etter Rødberg. Numedalsekspressen til Uvdal, og privat, avtalt henting av Solheimstulen ved rv. 40.

Til Mårbu – Med bil via Atrå innerst i Tinnfjorden, Telemark. Kjør forbi Kalhovd turisthytte videre til enden av veien til Synken. Videre derfra med båttransport ca 45 minutter eller til fots ca 19km.

​​​​​​​Til Rauhelleren – bil eller buss til Halne, ta båten Halnekongen over Halnefjorde til Skaupa, derfra ca 13km gange.

For kart med alle hyttene – Hardangervidda Øst, 1:100 000


Foto: Marius Dalseg
Solheimstulen
Solheimstulen Foto: Marius Dalseg

Skrevet av Åshild Woie 20. juni 2019