12 tips til grønne naturopplevelser

Tur over Besseggen. Et reisemål det er lett å reise kollektivt til.
Tur over Besseggen. Et reisemål det er lett å reise kollektivt til. Foto: Marius Dalseg Sætre

Sommeren i Norge byr på opplevelser for livet. Jo kortere du reiser, jo mer tid får du til selve turen!

Mulighetene for et aktivt ferieliv er uendelige. Langs kysten, i byen, på fjellet eller i skogen. Den beste tiden å utforske friluftslivet på er sommeren, med sine lange og milde dager. “Reis mindre, opplev mer” sier DNT ung, som har utviklet Miljøvettregler som blant annet løfter ekstratiden man får ved at reiseveien er kortere. Her er noen tips til friluftsopplevelser som er kortreiste eller enkle å gjennomføre med kollektivtransport:

1. Trollheimen

En klassiker blant turfolket er den populære hytte til hytte-turen Trekanten i Trollheimen. Hit kan du enkelt reise med tog fra Oslo S eller Trondheim S til Oppdal, og videre med buss helt fram til Gjevilvasshytta (bildet). Turen går også innom Jøldalshytta og Trollheimshytta.

(Foto: Jonny Remmereit)

4. Oslo

Hovedstaden er omkranset av friluftsområder i vest, nord og øst. I sør ligger Oslofjordens øyer i kort padleavstand. Kajakk leier du på Friluftshuset på Sørenga.

7. Bergsdalen

Kun en tur unna Bergen har du de ville og vakre Bergsdalsfjellene, med myke stier omkretset av et frodig landskap. Ta bussen til Øystese og gå følgende runde i Bergsdalen: Breidablik – Vending – Gullhorgabu – Høgabu – Dale, og ta toget hjem igjen fra Dale. Se hele turforslaget på turplanleggeren UT.no: Gjennom Bergsdalen. Turen er cirka 45 kilometer og gjennomføres på fire dager.

(Foto: André Marton Pedersen)

2. Gjendesheim

Fordi transporten til og fra fjells gir store klimaavtrykk, gir Gjendesheim turisthytte “grønt gavekort” til de som reiser kollektivt til hytta. Gavekortet kan brukes til overnatting, mat eller utleie av turutstyr og -klær. Hytta produserer strøm fra solceller på taket.

(Foto: Cathrine Dokken)

5. Bergen

I Bergen er det en bynær høyfjellsopplevelse av de sjeldne å gå fra Fløyen til Ulriken. Er du ute etter en skikkelig utfordring tar du syvfjellsturen.

(Foto: Hanne Trettsveen)

8. Utladalen

Gå opp eller ned Utladalen og besøk vakre Skogadalsbøen! Bussen går daglig fra Oslo Bussterminal til Otta/Lom (Nordfjordekspressen) og buss videre derfra til Sognefjellshytta/Krossbu. Eller ta bussen til Øvre Årdal (Valdresekspressen), og lokalbuss derfra til Hjelle. Begge retninger er det cirka 5 timers gange til Skogadalsbøen. Har du bil og parkerer på Hjelle, kan du benytte deg av bussen som kjører Tindevegen

(Foto: Monica Hägglund Langen)

3. Norge på tvers

En tur som burde stå på alles ønskeliste er “SignaTuren” Norge på tvers. Reis grønt til og fra ved å hoppe på toget eller bussen til Værnes/Stjørdal og returnerer fra Stuggudalen med buss. Det er betjente- og selvbetjente hytter hele veien.

(Foto: Monica Hägglund Langen)

6. Trondheim

I kort avstand fra Trondheim sentrum finner du Trondheimsmarka. Spennende turer til fots og på sykkel – med eller uten fiskestang. Ta turen innom Rønningen for kaffeservering.

9. Bussen til bushen

I Telemark gjør prosjektet «Bussen til bushen» det enkelt for alle å komme seg til skogs, samtidig som de retter oppmerksomheten på miljøvennlig transport. Følg den røde T-en fra bussholdeplassen og rett inn på merket sti i skogen. Til nå er det 30 merkede turforslag med i prosjektet. Start din tur på neste bussholdeplass, og vipps så er dere på skogstur!

(Foto: Stian Melby)

10. Lysefjorden

Klar for en vill, vakker og minnerik sommertur? Ta båt fra Stavanger mandag, onsdag og fredag klokken 13.00. Hopp av på Flørli og gå rundturen med trappene og overnatt nede igjen på Flørli Turiststasjon. Dag 2 tar dere båten over fjorden og går via Bakken. Sov i hengekøye ved Hengjanden (hett tips: mye finere og mindre folk enn på Prekestolen!) Siste dagen kan dere ta en kjapp topptur til Peikestolen og deretter buss tilbake til Stavanger.

11. Rauhellern og Solheimstulen

Til Solheimstulen turisthytte i Uvdal kan du bruke Nor-Way bussekspress til Numedalen og bli hentet av driverne på Solheimstulen på busstoppet.

(PS: Husk at første år som nytt medlem i DNT kan du bestille et rabattkort som gir 50% rabatt på enveis bussreise med NOR-WAY Bussekspress på Min side)

Til Rauhelleren (bildet) kan du ta tog til Geilo, buss derfra til Halne og båt videre – før man må gå siste biten.

12. Romeriksåsen på langs

Topp tips til en grønn hytte til hytte-tur i Oslomarka! Ta Gjøvikbanen til Grua og gå til den gamle setra Snellingen, en ubetjent markahytte, eller fortsett til Råbjørnhytta. Dag 2 kan du avslutte turen ved å gå ned til buss i Gjerdrum, eller du kan fortsette til Bekkestua eller til Spikertjernhytta. Fra Bekkestua kan du gå til Glitre i Hakadal (buss til Oslo) eller Trugstadholtet/Bekkevar i Nannestad (buss til Lillestrøm eller Gardermoen og derfra tog til Oslo). Fra Spikertjernhytta kan du gå til Aamodthagen i Gjerdrum eller Strøm Bru i Nittedal (samme busser som fra Bekkestua).

(Foto: Per Roger Lauritzen)

Ble du inspirert? Her finner du mer info:

Tusenvis av kilometer med turstier tilrettelagt av frivillige i DNT, 550 DNT-hytter, et tyvetalls DNT-gapahuker og et uendelig antall teltplasser venter på deg. Vil du ha turfølge og trygg veiledning av frivillige turledere, finner du fellesturer på dnt.no.