Støttemarsj for naturen

Søndag var det ca 250 mennesker som møtte opp til Støttemarsj for naturen i Vindfjelltunet. Vi er godt fornøyd med oppmøtet og håper fokuset på å bevare norsk natur fortsetter.


Tekst: Bjørn Harry Schønhaug

​​​​​​​Det var på grunnlag av NVE sin rapport om anbefalt områder til vindkraftutbygging på land at støttemarsjen i samarbeid med DNT foreninger i Buskerud, Telemark og Vestfold ble intiert. Søndag 12. mai var den nasjonale dagen for markering og ca 250 mennesker deltok på det lokale arrangementet. 

Optimist

Etter den korte marsjen langs grusveien inn til Nordgardsetra, var det flere som hadde appeller på naturens vegne. Johan Carsten Thiis, fylkesleder i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Buskerud, håper at våre etterkommere skal ha de samme mulighetene som vi har i dag,

  • Vindkraft i urørt natur handler om brutale og irreversible inngrep som vil ødelegge norsk natur for generasjoner, sier han.

Styreleder Thor Kamfjord i DNT Telemark ba alle legge press på politikerne der de bor før og under høstens valg. Han sier at en utbygging av vindkraft i Sauherad og Skrim og annen urørt natur vil sette spor som ødelegger for alle som kommer etter oss.

  • Dette her skal gå bra, sier han optimistisk.

Immunforsvar mot klimaendring

Blant de 250 fremmøtte var Mariken og Allen Kjøhl-Røsand og sønnen Oliver, og Kjersti Myro og datteren Cecilie Petrine Myro Buer.

  • Vi er her for å vise at vi er for fornybar energi, men ikke til enhver pris, sier Myro.

Førstekandidat Ådne Naper i Vestfold og Telemark SV sier at friluftslivet har en verdi som ikke kan måles i penger.

  • Hvis vi raserer naturen, raserer vi immunforsvaret mot klimaendringer.

Benedicte Havn Sivertsen fra DNT Ung i Horten, frykter at om naturen ødelegges for å redde klimaet, vil det fremskynde klimakrisa enda mer.

  • Det er krise å bygge ned naturen, og det er ikke veien å gå for å redde klimaet, sier hun.

Nøkkelen i kampen

En som bruker områdene NVE ønsker å bygge ut vindkraft i mye, er Torgeir Wittersø Skanche fra Larvik. Han vil kjempe med nebb og klør for å bevare Sauherad og Skrim som det er i dag.

  • Dette er vårt landskap og vår identitet. Dette er våre røtter.

WIttersø Skanche stiller spørsmål ved hva mennesker er uten natur, og maner til å stå sammen i kampen for å bevare.

Bakgrunnen for støttemarsjen for naturen er at Norges Vassdrag- og energiverk (NVE) den 1.april la frem tretten områder de mener er egnet for vindkraft. Store deler av disse områdene består av urørt natur.

  • Vi er ikke mot vindkraft på land, men bygger vi ned urørt natur på veien, gjør vi uopprettelig skade. Å bevare urørt natur er nøkkelen til å løse klimakrisen, sier DNT.
Foto: DNT Telemark

Skrevet av Thea Hajum Utvik 13. mai 2019