Kompetansesamling for turledere på vann på Camp Killingen

Foto: Jens Petter Ørjansen

Helga 26. - 28. april arrangerte Gyldenløve Kajakklubb for 4.gang kompetansesamlingen på Camp Killingen.  Dette er samling for turledere som leder grupper med padlere på vannet.

Det som startet som en samling for klubbens egne turledere i 2014, med 12 deltakere, har vokst til et stort arrangement med deltakelse også fra andre DNT foreninger. I år var det hele 50 deltakere fra: Gyldenløve Kajakklubb, DNT Oslo og Omegn, DNT Vansjø, Steinsletta Havkajakklubb (DNT Ringerike) og DNT Horten.

Programmet for helga variert og dekket alle nivåer med moduler for turledere og NPF aktivitetsledere.

Lørdag ble det kjørt et grunnleggende turlederkurs med en teoridel og en praktisk del. Her fikk deltakerne prøve på å lede grupper og håndtere uforutsette hendelser underveis, som f.eks. kajakkvelt, redninger og tauing av syke, skadede eller slitne deltakere og kombinasjoner av hendelser.
For de som hadde de grunnleggende ferdighetene under kontroll var det satt opp et ISKGA Sea Survival kurs. På dette kurset var fokuset blant annet satt på hypotermi, nedkjøling. Deltakerne fikk kjenne på effekten av hypotermi i praksis. Utfordringen var å ligge 15 minutter i vannet uten tørrdrakt, for deretter å gjenvinne varmen ved de hjelpemidlene man har tilgjengelige og med utstyr man bør ha med seg på tur. Når vanntemperaturen var under 7 grader ble det en lærerik opplevelse for de aller fleste. Det er ikke alltid lett å tenne bål av fuktig kvist og kvas med tenn stål når man har neglesprett og hakker tenner.

Søndag var det felles program for alle. Dagen startet med spontan morgen-Yoga med Ida fra DNT Oslo og Omegn. Fortsatte med et supernyttig foredrag om gruppeledelse med Jørgen Moltubak. Når i tillegg Jørgen sin favoritt hobby er improvisasjonsteater, måtte det jo bare bli bra. Det viste seg også at det finnes et og annet skuespiller blant kajakkpadlerne.

Samlingen ble avsluttet med instruksjon i hvordan sette det optimale fremdriftstaket når man er ute og padler. Med tidligere landslagspadler og ansvarlig for padlesatsingen i DNT Oslo og Omegn Jostein Langslet som læremester ble det fart i kajakkene.

Søndag satte 50 fornøyde deltakere kursen hjem med smil om munnen etter et sosialt og lærerikt kompetansetreff på Camp Killingen.