Hvordan forhåndsbestille plass på en DNT-hytte

Foto: Johan Fegri

DNT har en liten stund brukt et nytt hyttebookingsystem. Det betyr at du nå har mulighet for å bestille seng på den selvbetjente eller ubetjente DNT-hytta du skal besøke - i god tid før du reiser på tur!

Hvorfor booke seng i forkant
Å kunne booke en seng og vite at en er sikret plass for hele familien, har vært etterspurt, spesielt blant barnefamilier. Vi ønsker å tilby de gjestene som vil, vissheten om at de har en seng å komme til. Stort sett er det ledige senger på hyttene våre, men på de mest besøkte kan det bli trangt om plassen, spesielt i høysesong. Vi håper at flere vil dra på tur hvis de vet at de kan forhåndsbestille overnatting, samtidig som det fortsatt er plassgaranti: Cirka 60 prosent av overnattingskapasiteten kan forhåndsbookes, de resterende sengeplassene er ledige for dem som kommer uten bestilling.

Hvordan bestille
Søk opp hytta på UT.no. På siden til den hytten du ønsker å besøke, finner du en knapp for bestilling av overnatting. Du må ikke være medlem for å bestille en seng på forhånd, men er du medlem bor du billigere. Prisen er oppdelt etter alderskategori og om man har medlemskap i DNT eller ikke. Medlemmer opp til 12 år overnatter gratis. Medlemsnummeret må oppgis når du bestiller for å få medlemspris. Det er ikke dyrere å forhåndsbestille.
Det er kun medlemmer som får deponert på standardnøkkelen som mange av DNTs hytter er låst med. Så er du ikke medlem selv, må du sørge for å ha med deg en som er medlem, som allerede har skaffet nøkkelen. Noen hytter kan være låst med spesialnøkkel, så les informasjonen om hytta godt før du drar!
På de enhetene der det er mulig å bestille, er rom og senger nummerert. Forsøk å fylle hele rom best mulig når du bestiller.
Reservasjonen er gyldig frem til kl. 19:00 ankomstdag. Etter kl. 19:00 er det fritt for andre gjester å benytte senger - også de som er forhåndsbooket. Man kan da risikere å måtte finne et annet ledig rom, plass på hems, madrass osv. Forhåndsbookingen gjelder allikevel som betaling, selv om man må finne annen soveplass på hytta.
Skriv deg inn i protokollen på vanlig måte, men skriv i protokoll og fullmaktsskjema at du har forhåndsbetalt for selve overnattingen. Betaling for benyttet proviant osv. gjøres med engangsfullmakt eller etter retningslinjene for betaling som gjelder for den aktuelle hytta.

Foto: Johan Fegri

Kan man risikere å ikke få plass på hytta, selv om man har forshåndsbestilt
Nei. Våre hytter har alltid hatt, og kommer alltid til å ha plassgaranti. Samme hvor mange som er på hytta, avvises ingen. Du får alltid tak over hodet, men det er ikke sikkert du får egen seng.
Med 550 hytter tilgjengelig, er det stort sett godt med plass til deg og de du har med deg. Er det dog viktig for deg å sikre deg en seng, gir ordningen med hyttebooking deg nå mulighet til det. For de fleste hyttene der man kan gjøre forhåndsbestilling er cirka 60% av overnattingskapasiteten lagt ut for booking. Andre rom og sovehemser er åpne for alle. Det er derfor alltid plass også for gjester som ankommer uten å ha reservert seng.
Vær oppmerksom på at det også finnes hytter der man må leie hele hytta eller hvor man MÅ forhåndsbestille plass. Informasjon om dette finnes på de aktuelle hyttesidene i UT.no

Foto: Marius Dalseg Saetre

Hvor booke og forstå systemet
DNT Hyttebooking finner du her, og under ser du bilde av hvordan det kan se ut.
Grønn - "Ledige rom" - her er det mulig å få bestilt senger på et rom for seg selv, indikerer at det er god plass
Gult - "Ledige senger" - her er det allere booket senger, og det er ikke sikker du får booket på rom for deg selv.
Grått - "Allerede booket" - alle senger som var tilgjengelig for booking, er allerede booket, men hytta kan fortsatt ha ledige senger som ikke er gjort tilgjengelig for forhåndsbooking.
Sort - "Blokkert" - hytta er ikke tilgjengelig for gjester, det kan være fellestur, dugnad, vedlikehold eller andre forhold som gjør den utilgjengelig.
Hunderom - de rommene som er avsatt til hund og eier er merket i romnavnet. Det er ulik praksis i forhold til oppgjør for hund. På noen hytter kan man booke hundebur, mens for andre betaler man for hunden ved bruk av engangsfullmakt.

Hvordan avbestille en booking
Etter at du har fullført en booking får du tilsendt en e-post som viser oversikt over bestillingen din. På denne bookingbekreftelsen finnes det også en avbestillingslenke. Avbestillinger vil bli refundert til det betalingskortet som ble brukt ved booking, og i henhold til våre avbestillingsregler.

Vilkår for bruk av DNTs selv- og ubetjente hytter i marka og på fjellet
Før overnatting:

• Husk å sjekke om hytta er låst med spesialnøkkel eller med DNTs standardnøkkel.
  • Minst en i turfølget må være DNT-medlem for å få kjøpt DNTs standardnøkkel (kan kjøpes i vårt tursenter i gågata i Drammen eller i DNT sin nettbutikk).
  • Hvis hytta er låst med spesialnøkkel, må du hente denne før du drar. (Se informasjon om hytta på UT.no).

Regler for bruk, veibeskrivelser og andre relevante opplysninger om hytta finner du også på UT.no.

Avbestilling:

Ved avbestilling benyttes avbestillingslenken som du finner i tilsendt bookingbekreftelse (e-post).

• Avbestilling tidligere enn 10 dager før ankomstdato gir 100% refusjon.
  • Avbestilling tidligere enn 5 dager før ankomstdato gir 50% refusjon.
  • Avbestilling senere enn 5 dager før ankomstdato gir ingen refusjon (*).

(*) Dersom man ønsker å overnatte på annen hytte enn den man opprinnelig har booket, så er oppgjør for bookingen gyldig i 10 dager (5 dager før – 5 dager etter booket ankomstdato). Oppgjøret vil da gjelde «frie» senger, dvs. senger som ikke kan forhåndsbestilles, og bookbare senger etter kl. 19:00 (oppmøtefrist). Dette gjelder kun selv- og ubetjente hytter.

Ved andre henvendelser, ta kontakt med lokalforeningen. Kontaktinformasjon finner du i bookingbekreftelsen og på UT.no.

God tur!

Skrevet av Åshild Woie 22. november 2018