Kokkeler på en selvbetjent hytte!

Ta en vennetur i høst! DNTs hytter står klare for besøk.
Ta en vennetur i høst! DNTs hytter står klare for besøk. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Av de 550 hyttene du som DNT-medlem har tilgang til, er 174 av selvbetjente. Der kan du bli "stjernekokk" utstyrt kun med litt ekstra krydder og friske grønnsaker.

Bogskinke. Pasta di Parma. Bacalao på boks. Syltetøy i porsjonspakninger. Havregryn og tørrmelk. Kanskje ingen store kulinariske opplevelser, men det er hermetikk og tørrmat får du tilgang til på selvbetjente hytters proviantlager. For mange er dette mer enn nok; det meste smaker jo godt når man er sliten og sulten. Likevel er det noen enkle grep du kan ta for å imponere turfølget.

– Man kommer langt med et par hvitløksfedd, noen urter og en skvett rødvin eller fløte, forteller kokk Knut Foldrup til Bergen og Hordaland turlag. Fløte som er laktosefri eller havrebasert har lang holdbarhet og tåler godt et par dager i sekken. Du vil som regel finne salt, pepper, smør og olje på hytta, og i blant har andre turgåere satt igjen litt godt krydder eller annet til fri benyttelse og glede for neste hyttegjest.

Les også:

Foldrup lager mat på fjellsportgruppens gourmetturer, og han har flere tips å by på om du for eksempel skal lage Joikakaker.

– Noen skiver medbrakt brunost og knuste einebær er enkelt å blande inn i sausen for å bryte opp litt, og bruker du potetmos som tilbehør, kan du blande inn både gressløk og sellerirot som er kokt mør, sier kokken.

Hermetiske grønnsaker finnes normalt i proviantlageret, men ta gjerne med noen friske grønnsaker og urter for å heve måltidet. På den måten blir også maten en del av turopplevelsen.

Pakk noe av dette i sekken for en ekstra flott middag på selvbetjente hytter:

• Parmesan
  • Spekeskinke
  • Tørket sopp eller annen frysetørret frukt/grønt/bær
  • En liten flaske god olivenolje
  • Plukk bær og sopp på vei til hytta eller pakk med fiskestang
  • Krydder (velg de i poser for lite vekt!)
  • En liten pepperkvern
  • Litt vin på en flaske
  • Hvitløk eller sjalottløk
  • Chilli
  • Kardemomme

PS: Utvalget tørrvarer og hermetikk varierer på hyttene. Se proviantlistene hos den DNT-foreningen som driver hytta, se eksempel fra DNT Oslo og omegn og DNT Drammen og Omegn. Hvilken forening som driver hytta finner du på UT.no.

Et godt måltid etterfulgt av fyr på peisen og et slag yatzy. Stemning!
Et godt måltid etterfulgt av fyr på peisen og et slag yatzy. Stemning! Foto: Marius Dalseg Sætre

DNT har tre ulike typer hytter. Den ubetjente er den enkleste typen, her finner du senger, dyner og kokemuligheter, i tillegg til dekketøy og ved.

Den betjente er den mest luksuriøse versjonen, med betjening som sjekker deg inn og står for rengjøring og matlaging - og du får servert treretters middag!

Den siste typen er selvbetjente hytter. De er som ubetjente hytter, men med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Se hvordan du bruker de selvbetjente hyttene i videoen under!

PS: DNT ung-medlemmer (alle DNT-medlemmer mellom 13 og 26 år) får halv pris på overnatting på ubetjente og selvbetjente hytter - og på sovesal på betjente hytter.

Proviantlager. Foto: Julie Maske

Noen frokostgodbiter. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Et utvalg hermetikk fra et selvbetjeningslager. Utvalget kan variere. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Benytt anledningen til å nyte av naturens skattekammer når du er på høsttur! Foto: Sindre Thoresen Lønnes