Hele Norge dater ute

Turen blir ekstra fin når du går med noen du er glad i. Dette bildet er tatt da "Monsen minutt for minutt" og NRK gikk Dronningruta fra Stø til Nyksund.
Turen blir ekstra fin når du går med noen du er glad i. Dette bildet er tatt da "Monsen minutt for minutt" og NRK gikk Dronningruta fra Stø til Nyksund. Foto: Marius Dalseg Sætre

DNT gir deg tipsene til en vellykket utedate når vi inviterer til "Hele Norge dater ute". 

Mens Lars Monsen går sin fjerde og siste uke i årets sakte-TV gjennom Indre Troms, oppfordrer DNT alle til å ta med noen de er glade i ut på tur lørdag 4. august.  

– Vi vet at naturen er en arena for store opplevelser og sosialt samvær. Og det er absolutt et romantisk sted å finne noen. Her kommer man lett i prat, man er naturlig og deler felles interesser, sier Nils Øveraas, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT). 

#helenorgedaterute 

DNT gjør lørdag 4. august til en nasjonal datedag, og du kan bruke den til et tradisjonelt stevnemøte eller en "lekedate" for barna i nabolaget.  

– Inviter med deg en du er glad i som du ønsker tid sammen med ut på tur. Det kan være en potensiell kjæreste, men like gjerne barna dine eller en god venn. Er du på jakt etter kjæreste - husk for all del riktig luefarge! smiler Øveraas.  

Fjelltur + sjekking = sant 

Siden DNT innførte sjekkeluer i fjellet som en aprilspøk, har det nemlig blitt alvor av de grønne og røde luene. Grønn lue viser at du er singel og på utkikk etter turfølge eller en fjellflørt.   

– DNT arrangerer også singelturer i fjellet, og har en egen side for nettsjekking kalt Fjelltreffen, hvor du kan møte andre som er glade i friluftsliv, forteller Øveraas. DNT har også lansert "Fjellsjekkereglene" (se faktaboks under). I motsetning til Fjellvettreglene sier de at du kan legge ut på sjekking uten trening, for øvelse gjør mester!  

Bakgrunn

Årets sakte-TV "Monsen minutt for minutt" er inne i sin fjerde og siste uke. Siden onsdag 12. juli har friluftsliv og fjellvandring vært tema, og denne uken er det stiene i Indre Troms som sendes direkte på NRK. Alle som vil, kan slå følge med Lars Monsen på turene, og de som er hjemme blir invitert av DNT til ukentlige utedager. Kommende lørdag oppfordrer DNT alle til å ta et stevnemøte eller treffe venner utendørs med arrangementet "Hele Norge dater ute".  

Fjellsjekkereglene
Fjellsjekkereglene Foto: Emilie Beck

Ta med barna ut og prøv noe nytt! Foto: André Marton Pedersen

Slik lager du en morsom lekedate ute:  

*Gå på oppdagelsesferd, let etter insekt. Barna velger hvert sitt og setter dem på et ark med opptegnet start/mål. Hvilket insekt vinner? 

*Samle sammen ti ting. La barna se på dem i 10-20 sekunder og legg så noe over tingene. Hvor mange ting husker de? En annen variant er å ta bort en ting. Ser de hva som mangler? 

*Del opp i lag og form bokstaver som L, M og T. Hvem er raskest? 

*Finn masse mose og legg det på hodet til de voksne. Klarer dere å få dem til å se ut som ekte troll? 

Den vendbare lua er fjellets Tinder. Foto: Mari Stephansen

Slik dater du ute:  

*Inviter til tur til et utsiktspunkt eller et idyllisk vann. Ingen dekning? Ingen hindring; da går praten uforstyrret! 

*Pakk noe godt å spise og drikke i sekken. Husk å ta med nok. Lavt blodsukker er et dårlig utgangspunkt for en date.  

*Husk dessert og tursnop. Alle blir glad av godis! 

*Pass på å ha med nok varmt tøy i sekken. Dersom du glemmer dette, tilby for all del en varm armkrok!