Ingen sommerplaner?

Foto: Maria Kittilsen, DNTs fotokonkurranse

Fortvil ikke! Våre hytter står klare for å ta i mot deg og dine. Om du vil på dagstur, kveldstur eller en lengre hytte til hytte-tur, så har vi mange alternativer! Som medlem av DNT har du tilgang til over 500 hytter landet rundt.

Foto: Marius Dalseg Sætre

På idylliske Killingholmen i Sandebukta, finner du Camp Killingen og Veslekillingen. På Killingholmen i Sandebukta har det siden krigen vært drevet feriekoloni i regi av Drammen kommune. Kommunen eier stedet, men overlot fra 2011 driftsansvaret til Kirkens Bymisjon Drammen og DNT Drammen og Omegn i fellesskap. Stedet består av hovedhus fra 1942 med storkjøkken, spisesal og stuer, samt en flott vestvendt terrasse. Øya har flotte muligheter for bading, krabbefiske og lek.

Goliaten turisthytte
Goliaten turisthytte Foto: Tore Haare Vestfossen

Ønsker du en sommer i skog og mark har vi mange fine hytter.

Goliaten ligger midt i Drammensmarka, og har historie helt tilbake til 1897! Rett ved hytta ligger et perfekt badetjern. Hytta ligger 3 km gange fra Eiksetra, eller 5 km gange fra Landfalltjern.

Vil du sove under åpen himmel er Blektjernstua stedet for deg! Etter en lang dag med bading i Blekktjern, kan du nyte en natt i gapahuk og sovepose. Inne på Blektjernstua finnes kjøkken og utstyr til å servere hele 30 personer. Hytta ligger bare 900 meter fra Drafnhuset, og er en perfekt destinasjon for overnattingsturer i nærmarka.

Blektjernstua
Blektjernstua Foto: Kristian Strømmen

Svarvestolen ligger i Finnemarka nord for Drammen. Hit kan du reise både til fots og på sykkel. For sykkelentusiaster kan man starte turen på Eiksetra, videre til Glitre og derfra følge skiltingen til Svarvestolen. Langs turen er det flere bademuligheter i Finnemarkas mange tjern (husk at Glitre er drikkevannskilde og derfor ikke kan bades i). Hytta og plassen rundt har masse historie, og er absolutt verdt er besøk!

Svarvestolen
Svarvestolen Foto: Johan Fegri
Koboltkoia
Koboltkoia Foto: Johan Fegri

Ta med deg barna til historiske Koboltkoia i sommer! Hytta ligger idyllisk til og har 12 sengeplasser. Blaafarveværket har merket kulturstier til Koboltgruvene og tufter etter boplasser i området. Hytta er opprinnelig Lofthus gamle skole bygget på Snarum i 1860. Hytta ble innviet 29. mai 2011 og er laftet og restaurert ved gjenbruk av gamle materialer. Innredet med mye tidsriktig inventar med stor hjelp fra Blaafarveværket.


Garsjøkoia ligger idyllisk til ved Garsjø. Hytta passer perfekt for barnefamilier da det er 10 minutters gange fra parkeringsplass.  Garsjøkoia har ikke strøm og det er heller ikke telefondekning. Her kan man ta seg skikkelig fri fra hverdagen! Det hører også en robåt til hytta og Garsjø er perfekt badevann.

Garsjøkoia
Garsjøkoia Foto: Kathrine Hoem

Ønsker du å gå fra hytte til hytte i sommer, eller komme deg bort fra bylivet en stund? Da er Rauhelleren og Mårbu naturlige destinasjoner! Begge hyttene egner seg godt for både korte og lange opphold, med flotte turalternativer i umiddelbar nærhet.

Rauhelleren er en moderne turisthytte der den gode gamle atmosfæren fremdeles sitter i veggene. Hytta ligger ved Langesjøen, sentralt i hytte- og rutenettet på Hardangervidda. Her kan du nyte et bad i forfriskende fjellvann, og når hytta er betjent finnes det lokal tradisjonsmat på bordene. Her er det mulighet for fisking og padling, samt dagsturer til nærliggende fjelltopper.


7 timers gåavstand fra Rauhelleren finner du Mårbu. Hytta ligger idyllisk til ved nordenden av vannet Mår rett ved grensa til Hardangervidda nasjonalpark. På Mårbu har de hester, griser, høner og lamunger. Når hytta er betjent serveres det treretters middag hver dag.


Sommersesongen starter 29 juni, og 30 juni er det sommeråpning på både Rauhelleren og Mårbu, og vi tilbyr DNT-medlemmer gratis overnatting! Les mer om den storslagne sommeråpningen her. Frem til det finnes det selvbetjente hytter som er tilgjengelige med DNT-nøkkel. Din hytte til hytte-tur på Hardangervidda kan du planlegge her.

Rauhelleren
Rauhelleren Foto: Mari Stephansen
Mårbu
Mårbu Foto: H. Balsgård

Ca. 2 og en halv times kjøretur fra Drammen starter turen til Høgevarde. Høgevardehyttene ligger på Norefjellryggen, 1440 m.o.h. På Høgevardetoppen finner du den videste utsikten i Sør-Norge nest etter Gaustatoppen. Man ser drøyt 40 000 kvadratkilometer på en klar dag!

Gamle Høgevarde var DNT Drammen og Omegns første betjente hytte, og stod ferdig i 1893. Nye Høgevardehytta ble åpnet våren 2017. Begge hyttene har mange sengeplasser, men det er lurt å forhåndsbooke! På Gamle Høgevardehytta er det en kaféteria med mulighet for å kjøpe mat og drikke fra kl 11-16. Kaféteriaen holder åpent fra 2. juli til 12. august.

Nye Høgevarde
Nye Høgevarde
Gamle Høgevarde
Gamle Høgevarde Foto: Marius Dalseg Sætre

Toveseter ligger på ruten Norefjell - Hardangervidda, mellom Haglebu og Høgevarde. Hytta er opprinnelig ei gammel seter, og særpreget er beholdt innvendig i form av delvis originalt interiør. Hytta ligger ca 1 times gange fra bilvei, og har ti sengeplasser. Her fins mange fine turmål i umiddelbar nærhet.

Dalabu ligger lunt til like ved den rødmerkede stien mellom Flatvollen (nord for Haglebu) og Langedrag/Tunhovd. Dalabu er en solid håndlaftet hytte i samme stil som nabohytta i vest, Dusehesten. Med fint vandreterreng og meget koselig hytte, er denne hytta en skikkelig perle! Hytta nås lett med sykkel om man triller de siste meterne fram.

Dusehesten ligger i Smådøldalen mellom Pålsbudammen og Dagalifjellet. Hytta oppfyller passe dagsetapper mellom hyttene på den over 60 år gamle merkede stien fra Norefjell til Hardangervidda. Hytta er spesielt tilrettelagt med tanke på barn og barnefamilier, og har utstyr for aktivt uteliv. Det er merket en fin liten runde fra hytta opp til den flotte steinen Dusehesten (1137 moh) ca 1 km nordvest for hytta, toppen Dusetind (1177 moh) ca 1 km nordøst for hytta og tilbake igjen via Turrhaug og stien fra Pålsbudammen. Jøransetfjellet og Fauskofjellet sørøst for hytta er også særpregede og flotte dagsturmål.

Toveseter
Toveseter Foto: Johan Fegri
Dalabu
Dalabu Foto: Thea Hajum Utvik
Dusehesten
Dusehesten Foto: Per Roger Lauritzen

Så om du ikke har noen planer i sommer, finner du mange flotte reisemål i våre hytter. Enten du vil bade i saltvann eller plaske i friskt fjellvann; legg turen til en av DNT Drammen og Omegns hytter. God tur!

Skrevet av Johan Fegri 14. juni 2018