Ny styreleder for DNT valgt på landsmøtet i helgen

Landsmøte i Oslo, 2018.
Landsmøte i Oslo, 2018. Foto: Andre Marton Pedersen, André Marton Pedersen

I helgen ble landsmøte i DNT sitt 150.år avholdt, på Scandic Holmenkollen Park i Oslo.
Deltakere fra alle landets hjørner deltok på 3 flotte og innholdsrike dager. 

Et av punktene på agendaen var å finne etterfølgeren til Berit Kjøl, så nå har fullført sin seks års periode som styreleder. Inn i vervet kommer Per Hanansand fra Stavanger Turistforening. Her har han sittet i styret i 18 år, de ti siste som leder. 

Stort engasjement for naturen
Hanasands vei inn i foreningen var et engasjement for å ta vare på naturen. 

- Vi har en vakker natur i Norge. Forsøpling og plasten på strand og i vann er en utfordring og vindkraft blir en av de tøffeste kampene vi må ta. Skal du bruke naturen til noe annet enn å nyte den, må du ha en god grunn, sa Hanasand. Han er samtidig opptatt av mangfoldet i DNT, som består av 57 medlemsforeninger. 
- Det er summen av alt vi holder på med i DNT som er det viktigste. Bredden i tilbudet er min drivkraft. 

Skal følge opp ny strategi

I tillegg til å velge ny styreleder, vedtok også landsmøtet en ny femårig strategi, med tydelig vekt på å bidra til et mer bærekraftig samfunn. Blant annet skal DNT redusere antall interne flyreiser, jobbe for å erstatte dieselaggregater på hyttene med klimavennlig energi og etablere marka- og fjellgrenser i byer og tettsteder. 

- Det blir en veldig viktig plattform for meg. Jeg vil bidra til at organisasjonen styrkes, slik at vi sammen kan nå de ambisiøse målene. Vi vil være en tydelig og sterk stemme for naturen og friluftslivet, og gå foran som et godt eksemple for et friluftsliv som setter minst mulig fotavtrykk, sier Hanasand. 

Hanasand er 61 år, pensjonert og har bak seg et allsidig yrkesliv i offentlig sektor, blant annet pasientombud, helse- og sosialsjef, kommunaldirektør, assisterende rådmann og driftsdirektør. I tillegg har han hatt mange andre verv. 

- Jeg har hatt mange jobber i livet. De var spennene og meningsfulle, men å jobbe frivillig for Turistforeningen er utvilsomt den kjekkeste. Jeg gleder meg til å ta fatt, og går til oppgaven med stor ydmykhet, sier Hanasand. 

Per Hanasand ble valgt til ny styreleder på landsmøtet til DNT i Oslo.
Per Hanasand ble valgt til ny styreleder på landsmøtet til DNT i Oslo. Foto: Marius Dalseg Sætre