NRK og DNT med storsatsning i fjellheimen

Gjør deg klar for fjelltur minutt for minutt i sommer!
Gjør deg klar for fjelltur minutt for minutt i sommer! Foto: André Marton Pedersen

I sommer inviterer NRK hele Norge til å bli med på fjelltur - minutt for minutt i fire uker! Lars Monsen er tur- og programleder. 

Fjellet, vidda og turfolket blir hovedpersoner når NRK produserer storsatsningene ”Monsen minutt for minutt” og ”Sommeråpent”. Lars Monsen fortalte om prosjektet da NRK sendte Tidenes Turfest på tv påskeaften

-Vi skal gå i fire uker, i fire ulike områder med Norges egen villmarkskonge Lars Monsen som tur- og programleder. Turene sendes live, minutt for minutt, og vi håper at så mange mennesker som mulig vil henge seg på turfølget. På kveldstid lager vi direktesendinger fra leirbålet, sier Thomas Hellum, prosjektleder for minutt for minutt-sendingen i NRK.

Ta med en venn på tur

NRK jobber sammen med DNT om prosjektet.

- DNT og tur-Norge fyller 150 år i 2018. En bedre markering enn å invitere hele Norge til å oppleve det fantastiske som ligger i vår natur, sammen med NRK, kan vi ikke få. Vi håper alle som er glade i friluftsliv vil invitere med seg venner og kjente, naboer og kolleger og gå en etappe eller flere, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Varierte naturopplevelser

12.juli går startskuddet, og det skal gjennomføres fire ukesturer. Områdene som er under planlegging er Hardangervidda, Jotunheimen med Utladalen, Vesterålen og Indre Troms.

-Dette gir en fin miks i naturopplevelser; fra vidde, dramatiske fjell og frodige daler i sør, til brutalt kystlandskap og vakker fjellheim i nord. Men det er viktig å påpeke at vi fortsatt er i planleggingsfasen, og viktige tekniske befaringer gjenstår. Detaljerte ruter blir derfor offentliggjort senere, forteller Hellum i NRK.

Alle ut

DNT skal bidra som turledere og aktivitetsskapere underveis for de som vil følge i NRK og Monsen sine fotspor.
- Vi håper at mange som ser på også blir inspirert til å gå. For de som ikke kan delta på etappene, skal vi komme med forslag til aktiviteter som alle kan være med på, selv om de er langt borte fra de fire rutene. Dette blir et  ”Hele Norge går”, sier DNTs generalsekretær.

Trenger frivillige

Det er en omfattende logistikk når fjellheimen skal omgjøres til et vandrende TV-studio, og mange praktiske detaljer gjenstår. Men en ting er sikkert; det vil bli behov for frivillige.

- Dugnad er ryggraden i DNT, og nå trenger vi virkelig dugnadsånden. Vi trenger frivillige som kan bære, rydde, rigge og bidra med både lokalkunnskap og turkunnskap. DNT skal bidra til at turene gjennomføres på naturens premisser. Med felles innsats skal dette bli årets opplevelse, sier Øveraas i DNT.

Den detaljerte ruta er ennå under planlegging, og hvordan vi organiserer de frivillige er ikke helt klart ennå. Men dette er blant oppgavene vi trenger frivillig hjelp til: 

  • Turledere og kjentfolk i områdene
  • Bæring av utstyr
  • Rydding av leirplasser og underveis på ruta
  • Sanitet og førstehjelp
  • Matlaging
  • Stemningsskaping underveis på turen

Vil du bidra som frivillig så registrer deg her. ​​​​​​​

Les mer om DNTs 150 årsfeiring her

Lars Monsen skal lede hele Norge på tur i fjellheimen i sommer.
Lars Monsen skal lede hele Norge på tur i fjellheimen i sommer. Foto: Trude Blåsmo