Dronningen vartet opp i Drammensmarka sør

– Jeg er helt imponert over hva disse kvinnene har fått til og får til, sier H.M. Dronning Sonja om de flerkulturelle kvinnene i DNT Drammen og Omegn som er ute på tur hver uke, uansett vær.

Torsdag 24. august deltok H.M. Dronning Sonja på tur med gruppen på 20 innvandrerkvinner til Blektjern i Drammensmarka sør.

– Fremtiden ser veldig lys ut om dere fortsetter på samme måte. Dette er veldig flott, strålte dronningen.

DNT Drammen og Omegns turer for flerkulturelle blir stadig trukket frem som et eksempel på godt integreringsarbeid, og inkludering engasjerer også hele Norges Turdronning. På turen snakket hun med flere av deltakerne og fikk høre deres historier.

– Det var veldig koselig å få snakket med dere. Jeg har hatt en fantastisk fin opplevelse og dag, sa hun til damene.

Med på turen var også fylkesmann Helen Bjørnøy, politimester Christine Fossen og ordfører Tore Opdahl Hansen.

Laget med kjærlighet

Flere av kvinnene var på plass i Blektjernstua grytidlig torsdag morgen for å forberede lunsjen som skulle serveres selveste dronningen.

Havva Cukurkaya, som er fagsjef for inkludering i DNT Drammen og Omegn, fikk dronningen til å le da hun fortalte at kvinnene setter stor pris på friluftsliv, men at de ikke vil bli så inkludert at de bare spiser pølse eller brødskiver med gulost.

Dronning Sonja fikk prøve tyrkisk turmat med lam og bulgur, samt iranske retter og en dessert fra Sri Lanka.

– Du store tid, det var lagt mye kjærlighet i den maten. Tusen, tusen takk!

Ærefullt besøk

Kvinnene kommer fra Tyrkia, Malaysia, Pakistan, Afghanistan, Somalia, Ghana og Iran. Flere av dem bruker marka alene og har vært med i DNT en stund.

De faste torsdagsturene er en rekrutteringsarena for friluftslivet, og deltagerne blir ofte med på andre turer senere. De satte stor pris på å få dronningen på besøk.

– Dette betyr masse for oss. Vi blir så motivert, for det er en anerkjennelse for vårt arbeid. Det er en ære at det vi gjør blir sett av dronningen, forteller Havva Cukurkaya og turvennene.

Inkludering får oppmerksomhet

DNT Drammen har over 1.500 deltakere med flerkulturell bakgrunn på sine turer og aktiviteter i løpet av ett år. I sommer hadde foreningen med seg 50 deltakere fra flere nasjonaliteter som gikk Aurlandsdalen, og for få uker siden arrangerte DNT Drammen og Omegn en tur til Reinsjø, der var det folk fra alle aldre og nasjonaliteter, til og med flyktninger som kun har vært i Norge i én til to måneder.

Havva Cukurkaya skrev i sommer et innlegg i Dagbladet hvor hun forklarte bakgrunnen til at hun startet inkluderingsprosjektet i DNT:

– Jeg ble et friluftsmenneske takket være Turistforeningen, som lærte meg alt om friluftsliv. I skogen ble jeg møtt med et smil, ikke med et avvisende blikk. Ingen så rart på meg fordi jeg gikk med hijab, og folk var så annerledes, så avslappet, hyggelige og så enkle å komme i kontakt med.

Havva kaller naturen en flott arena for inkludering.

– Akkurat som naturen selv er fargerik og mangfoldig, så gjør den også noe med menneskene som ferdes i den. La oss begynne der.

Les NRK artikkel

H.M. Dronning Sonja på tur med en gruppe innvandrerkvinner til Blektjern i Drammensmarka 24. august 2017. Foto: Monica Hägglund Langen

Skrevet av Johan Fegri 24. august 2017