Grunnleggende alpint skredkurs

30. januar kl. 16:00
Fjellsportinteresserte
DNT Drammen og Omegn, Den Norske Turistforening

Dette er kurset for deg som søker grunnleggende kunnskap om sikkerhet i skredutsatt terreng. Vi reiser til Hemsedal for å lære mer om turplanlegging, veivalg, risikovurdering, kameratredning og gruppedynamikk på topptur. Dette er det første kurset på Norsk fjellsportforum sin kursstige og krever alpint topptur utstyr.

Beskrivelse av kurset:
NF Alpint grunnkurs skred er en del av Norsk Fjellsportforums (NFs) nye utdanningsstige i skredkunnskap. Du kan lese mer om skredstigen her.
Alpint grunnkurs er for deg som kjører offpist, går toppturer med rando eller telemarksutstyr.

Formålet med kurset er å oppnå en grunnleggende forståelse av fenomenet snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd blir en naturlig del av kurset. Kurset retter seg mot vurdering av skredfare ved lagdelt vintersnø, og deltakerne får en innføring i metoder for å undersøke snødekket og stabilitet, samt i kameratredning ved snøskred.

Oppmøtested, overnatting og tidspunkt:
Vi møtes på Fanitullen hotell i Hemsedal sentrum torsdag kveld. Her skal vi bo alle sammen fordelt på to leiligheter. Vi er tilstede der fra kl. 20.00 på torsdag.

Kart: Fanitullen Hotell | bedrifter | gulesider.no

Nettside: Fanitullen Hotell | Leilighetshotellet i Hemsedal sentrum

Avlutning:

Kurset avsluttes på søndag ca. kl. 16.00

Målgruppe
Dette kurset er relevant for deg som forholder deg til terreng der snøskred kan forekomme, slik som offpistkjøring og toppturer på ski. Som deltaker må du stille med telemark- eller randonneski, skredsøker, spade, søkestang, bekledning, mat og drikke og grunnleggende kunnskap om orientering om vinteren, samt at du må inneha skiferdigheter som tillater sikker kjøring i bratt fjellterreng.

Utstyr du må ha med:

• Klær som holder deg varm og tørr gjennom hele dager utendørs.
  • Spade, søkestang, sender/mottaker (ASSS-prinsippet).
  • Grunnleggende førstehjelpsutstyr
  • Liggeunderlag, vindsekk.
  • Kart og kompass, gjerne med klinometer (helningsmåler).
  • Randoné, Telemark eller splitboard
  • Blyant, penn og papir for å ta notater.

Mat:  Alle måltider er inkludert, det vil si frokost, lunsj og middag fredag + lørdag, samt frokost og lunsj søndag. Oppgi eventuelle allergier ved påmelding. Du har selv ansvar for å ta med energipåfyll til dagene ute som sjokolade, lefser og lignende.

Litteratur:

Pris: Kr 3000 for medlemmer, 3740 kr for ikke-medlemmer. Prisen inkluderer kursavgift og overnatting. Deltakere står for reiseutgifter og snacks selv.

Transport: Vi forsøker å få til samkjøring om det er mulig. Oppgi derfor om du har mulighet til å kjøre og ha med deg passasjerer i påmeldingen.

Turkart 1:50 000

Nordeca -10048 Hemsedal (Norges-Serien)
Nordeca -3022 Hemsedal Topo 3000

Kontakt:

- Spørsmål om det faglige, kontakt kursleder: Jørgen Moland: Mobil 91785793 / jmo@tryggavnatur.no

Turledere:

• Vibeke Sundling