Ekspedisjonskurs på Hardangervidda

Fjellsportinteresserte
Fellestur, Skitur, Ekspedisjon, Ski, Dntfjellsportdrammen
Hardangervidda (se kart)

Er du klar for å ta steget til vintercamping? Lære hvordan man holder seg varm, vurderer islagte vann og bygger nødly? Bli med DNT fjellsport Drammen og "Fjellboms" Kjell på ekspedisjonskurs på Hardangervidda øst!

​4.-7. februar 2021, når kong Vinter byr på minusgrader og magisk vinterlys, drar vi på tur med utgangspunkt i Solheimstulen Turisthytte i Nore og Uvdal. Les om hytta og området her

Du lærer alt fra valg av teltplass og gode teltrutiner til fyring av primus og navigasjon i vinterfjellet. All undervisning foregår ute, og overnatting og bespisning foregår i ekspedisjonstelt. Du får også erfaring med pulk og du får kunnskap om skred og frostskader. Her får man virkelig prøvd seg på å være på tur over flere dager, og det flate terrenget øst på vidda egner seg spesielt godt for vinternavigasjonstrening. Tidlig på vinteren er dagene korte, men vakre, og alt ligger til rette for den rette ekspedisjonsstemningen. Men frykt ikke, du vil lære å holde varmen.

Våre erfarne instruktører sørger for at du får utfordret deg selv innenfor trygge rammer. Du må like en real utfordring og krevende dager, men til gjengjeld lover vi deg en fantastisk opplevelse!

Program:

Torsdag ettermiddag møtes vi ved Solheimstulen, hvor vi tilbringer første natt. Vi samles foran peisen inne på hytta  kl 19 der vi spiser en deilig felles middag.
Alle får utdelt pulk, vintertelt og annet nødvendig fellesutstyr før vi tar en gjennomgang av utstyr og plan.

Fredag starter med en skikkelig frokost, så vi har mye å tære på i løpet av dagen. Hva, når og hvordan vi spiser på ekspedisjon er noe av det du vil lære på kurset. Hvor langt vi kommer denne dagen avhenger av været. Vi lærer om alt fra pauseteknikk til vinternavigasjon, og er vi heldige ser vi også reinsdyr, elg og rype. Det er mye som skal læres, slik som å finne en egnet teltplass og bygge snømurer riktig, fyre multifuel-brennere, slå opp telt i vind og mer.

Lørdag begynner teltrutinene å sitte, slik at vi er effektive på å bryte og etablere camp. Det betyr mer tid til å nyte landskapet, og lære om vinterfjellet og utstyret. I løpet av fredag og lørdag graver vi både nødbivuakker og pauseanordninger, lærer trygg kryssing av islagte vann og elver, vurderer skredterreng og hvordan vi unngår frostskader og holder oss varme.

​Søndag spiser vi nok en god frokost før vi pakker ned teltene og går den siste distansen tilbake til Solheimstulen. Forhåpentligvis har alle nå en solid dose mestringsfølelse, mange inntrykk og gode vennskap.

Hva inkluderer kurset?
Kurset inkluderer erfarne og sertifiserte kursinstruktører fra Fjellboms, bruk av ekspedisjonstelt, pulker, bensinbrennere med fuel og annet nødvendig fellesutstyr.

​En felles middag torsdag kveld er inkludert. Hvis du har allergier, er vegetarianer/veganer eller har spesielle behov vedrørende mat er det fint om du sier ifra om dette ved påmelding.

​Kurset inkluderer ikke reise til/fra kurssted.

Du må selv medbringe alle måltider, unntatt middag torsdag. Vi vil i forkant av kurset sende deg et deltagerbrev med en anbefalt proviantliste. Det anbefales at du også tar med deg snacks (nøtter, tørket frukt, sjokolade, energibars) til å fylle på mellom måltidene.

Krav til deltagere og utstyr
Deltakerne må være i normalt god form og ha grunnleggende skierfaring. Ingen ytterligere krav til erfaring fra vinterfjellet eller camping, selv om dette er en fordel.

I tillegg, av sikkerhetsgrunner, må deltagerne sørge for å pakke i henhold til pakkelista. Se pakkelista her. Dette inkluderer blant annet fjellski og vintersovepose. Ved avvik fra pakkelisten kan deltagerne nektes å delta på kurset av sikkerhetsgrunner. Vi vil derfor i størst mulig grad være behjelpelig med å sørge for at alle deltagerne har nødvendig utstyr i forkant av kurset. Noe utstyr, slik som snøspade og vindsekk, kan lånes vederlagsfritt. Annet utstyr, slik som vintersovepose, kan leies av Fjellboms mot et pristillegg. Nøl ikke med å ta kontakt, så hjelper vi så godt vi kan!

Dagsetapper og destinasjoner vil tilpasses værforholdene og gruppas sammensetning etter instruktørenes fortløpende sikkerhetsvurderinger.

Transport
For å komme seg til Solheimstulen er det praktisk med egen bil, men det går fint å reise kollektivt også.

Kommer du med buss henter vi deg på busstoppet Hagenkrysset, ved avkjøringen til Solheimstulen (buss 420 Kongsberg – Geilo).

Oppmøte: Torsdag 4.februar kl 1800, Solheimstulen.

Avslutning: Søndag 7.februar kl 1400, Solheimstulen.

Informasjonsmøte i forkant av turen blir digitalt(dato kommer)
Link til dette møtet kommer i egen mail til de som er påmeldt.

Medlem Kr 1.590,- Ikke medlem kr 1900,-

Vi følger retningslinjene fra myndighetene for covid-19. Skulle kurset bli avlyst av smittevernhensyn vil vi refundere hele beløpet.

Vi håper vi ser deg på kurs!

For øvrige vilkår se våre vilkår her.

Spørsmål angående kurset kontakt:
kursholder post@fjellboms.no  eller på tlf. 91 10 25 19
Turleder og oganisator i DNT Fjellsport: Sveinung Tofte sveinung@dntdrammen.no